Redakcja O stronie Mapa strony

Producenci kawy / Tchibo / Przepisy / Kawa z likierem
pomarańczowym

Przepis na kawę z likierem pomarańczowym.

Kawa z likierem pomarańczowym

SKŁADNIKI:
- 150 ml (3/4 szklanki ) naparu kawy palonej Tchibo,
- 2 łyżeczki likieru pomarańczowego Cointreau,
- 50 ml (1/4 szklanki) mleka,
- 2 łyżeczki cukru.

PRZYGOTOWANIE:
Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Mleko podgrzać do temperatury ok. 80 stopni Celsjusza i spienić przy użyciu ręcznego ubijaka do mleka (mleko można również spienić wykorzystując ekspres ciśnieniowy). Do szklanej filiżanki wlać likier pomarańczowy, wsypać cukier, a następnie wlać kawę. Na wierzch nałożyć piankę z mleka.

(źródło - materiały promocyjne Tchibo Warszawa)