Sposób na zdobienie kawy

Jak podać kawę ze smakiem ? Nie tylko takim, który odczują nasze kubki smakowe, ale i ze smakiem dla naszego oka. Oto kilka wskazówek.

Kawa smakuje wybornie z dodatkiem karmelizowanych owoców. Możemy je skarmelizować w cukrze białym, brązowym, miodzie czy syropie klonowym. Najlepiej wybierać twarde owoce o zwartym miąższu, np. pomarańcze, śliwki, jabłka lub gruszki. Owoców nie karmelizujemy zbyt długo, żeby się nie rozpadły.

Karmelizowana Pomarancza

Przy tym sposobie podania kawy najlepiej część zaparzonej kawy zblendować najpierw z mlekiem, by uzyskała trochę lekkości i nie spłynęła nam od razu na dno szklanki. Pozostałe mleko zostawić do spienienia. Jeżeli słodzimy kawę to najlepiej posłodzić ja od razu po zaparzeniu, zanim przelejemy do szklanki, w której będziemy ją podawać.

Do podania takiego rodzaju kawy najlepiej użyć wysokiej przeźroczystej szklanki. Fajny efekt dają szklanki do kawy z podwójnego szkła.

Jeżeli mamy już skarmelizowane owoce, zaparzoną kawę i spienione mleko możemy przystąpić do jej celebracji czyli podania.

Na dno szklanki wykładamy karmelizowane owoce, troszkę uklepujemy łyżeczką by nie przepuściły kawy na dno. Na owoce wylewamy zaparzoną kawę , zmiksowaną z mlekiem, ale lejemy przez szeroką łyżkę, powoli by nie zakryć owoców.


Na koniec wykładamy delikatnie spienione mleko. Na wierzchu za pomocą wykałaczki maczanej w polewie czekoladowej lub czekoladzie mlecznej czy też gorzkiej rozpuszczonej w kapieli wodnej rysujemy wzorek , w moim przypadku było to serduszko.

 

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (1 głosów, ocena: 5,00 na 5)

9 komentarzy

  1. ViewiUra

    Nowe smaki i fajny sposób podania zawsze zachęca. Bardzo fajne pomysły na eksperymenty z kawą, można zabłysnąć wśród znajomych 😉

  2. Pycha, owoce karmelizowane w syropie klonowym super pasują do kawy! Czytając te przepisy człowiek nie wie od którego by tu zacząć.

  3. Jejka po prostu wygląda i brzmi rewelacyjnie … 🙂

  4. No ale co to ma do zdobienia kawy?… To raczej do przepisów powinno iść co nie ??

  5. No przecież jest tam sposób na proste ozdobienie kawki a przy okazji pyszny przepis. Jakby mi ktoś podał kawkę tak wyglądającą jak na zdjęciu to byłabym zachwycona 🙂

  6. Mi to się ta szklanka bardzo podoba XP

  7. Zbliża się zima a więc znowu najlepszy czas na takie kawki z korzennymi przyprawami. Do tej brakuje mi tylko do szczęścia cynamonu XD

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*