Rodzaje domowych ekspresów do kawy

Wybór różnego rodzaju ekspresów do kawy jest naprawdę ogromny. Przed zakupem zaś warto przeanalizować, jaki sprzęt będzie dla nas najodpowiedniejszy. Zapraszamy zatem na przegląd najpopularniejszych typów ekspresów do kawy!

Ekspresy do kawy domowe dzielą się na kilka zasadniczych rodzajów. Są to : ekspresy ciśnieniowe, ekspresy przelewowe, ekspresy ręczne, automatyczne oraz niskociśnieniowe. Warto przekonać się, czym się charakteryzują, by dokonać odpowiedniego wyboru.

Domowy ekspres do kawy

Domowy ekspres do kawy

Ekspresy ciśnieniowe to typ bardzo często wybierany przez klientów. Zasada ich działania jest taka, że gorąca woda tłoczy się przez zmieloną kawę. W rezultacie otrzymujemy dość mocno skondensowaną esencję – espresso. Z niego zaś możemy stworzyć inne kawowe rarytasy, choćby delikatne cappuccino czy caffe latte. Ogromnym plusem ekspresów ciśnieniowych jest fakt, iż dzięki ich działaniu możemy pozbyć się niepożądanych substancji, które drażnią żołądek. One bowiem pozostają w kawowych fusach.

Bardzo popularne są także ekspresy przelewowe do użytku domowego. W tym przypadku zagotowana woda przelewa się przez kawę, która znajduje się w papierowym filtrze. Tutaj także pozbywamy się substancji mogących drażnić żołądek. Dużą zaletą ekspresów przelewowych jest także fakt, iż w krótkim czasie przygotować możemy wiele filiżanek kawy. Dlatego to rozwiązanie dość często stosowane jest choćby w przypadku biur czy instytucji. Dzięki zastosowaniu płyty grzejnej przygotowana przez nas kawa przez długi czas zachowa swoje naturalne ciepło. Wada ekspresów przelewowych to obowiązek wymiany filtrów oraz częste mycie urządzenia.

W wielu firmach znajdziemy także ekspresy automatyczne. W tym przypadku dużym plusem jest uproszczona obsługa ( stanowią jeden z rodzajów ekspresów ciśnieniowych). To znakomite rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu.

Wspomnieć warto także o niskociśnieniowych ekspresach. Zwane są także kawiarkami lub kafeterkami. W tym przypadku jednak nie mamy szans na uzyskanie pianki crema na powierzchni naparu. Kawa z ekspresu niskociśnieniowego jest dość mocna, niekiedy wyczuć w niej można lekka goryczkę. Do wyboru mamy kawiarki aluminiowe lub stalowe. Jaka zaś jest zasada ich działania? Gorąca woda ulokowana w dolnej części urządzenia przechodzi przez sitko ze zmieloną kawą – gotowy napój zaś znajdziemy w górnej części kawiarki.

W sklepach znajdziemy także bardzo duży wybór ekspresów ręcznych (kolbowych lub inaczej dźwigniowych). Są niezwykle proste w obsłudze, bowiem zmielone ziarna kawy wsypujemy do sitka znajdującego się w kolbie, następnie umieszczamy ją w ekspresie. Woda przepływa przez zmieloną kawę. Wiele tego typu ekspresów posiada wbudowany młynek i dyszę do spieniania mleka. W tym przypadku bez problemu uzyskać możemy warstwę delikatnej pianki na powierzchni naparu, dlatego smakosze często wybierają ekspresy kolbowe.

Przed podjęciem ostatecznej decyzji, jaki domowy ekspres do kawy kupić, powinniśmy przeanalizować kilka kwestii – chociażby to, czy zamierzamy jednocześnie zaparzać duże ilości naparu czy też sprzęt potrzebny nam będzie do przygotowywania tylko jednej filiżanki za każdym razem.
W grę wchodzi rzec jasna także cena- wybór uzależniony jest także od przeznaczonego na ów cel budżetu. Jednak producenci w pełni zadbali o to, byśmy mieli możliwość zakupienia ekspresów w bardzo przystępnych cenach.

Pamiętajmy jednak o tym, by zawsze wybierać sprzęt dobrej jakości, renomowanych marek – dzięki temu bowiem będzie w stanie bezawaryjnie posłużyć nam przez długie lata.

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

7 komentarzy

  1. Ostatnio zaopatrzyłam się właśnie w mój wymarzony ekspres ciśnieniowy i jestem zachwycona ! Nie wiem jak mogłam wcześniej pić zwykłą parzoną kawę, niby to samo ale jaką robi różnicę ! 🙂

  2. Właśnie też się przymierzam do kupna ekspresu ale jest takie wybór że człowiekowi aż się w głowie kręci…

  3. A jak dla mnie najlepsze kawa z ekspresu przelewowego, taka jak domowa tylko że bez fusów 🙂

  4. Przelewowy zostawia kwaśny posmak kawy i wypłukuje z niej też te niekorzystne składniki, a ekspresowy moim zdaniem najlepszy i najzdrowszy bo woda ma bardzo krótki kontakt z kawą i dzięki temu z kawą pijemy tylko to co najlepsze 🙂

  5. Ale taka zwykła parzonka domowa też jest dobra 😉 Jakoś dawniej kawę tylko tak się robiło i nikt nie wybrzydzał i wszystkim smakowało 😉

    • Co racja to racja ale wiadomo że ludzie szybko przyzwyczajają się do lepszego i im więcej udogodnień i innowacji tym ciężej sobie ich odmówić .

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*