Rarytasy kawowe.

Spośród wielu gatunków i rodzajów kawy wskazać możemy bez trudu kilka kawowych rarytasów – odmian o specyficznym wyglądzie oraz smaku. Wymieńmy kilka z nich i sprawdźmy, czym się charakteryzują. Czas na podróż tropem kawowych ziaren!

Mianem kawowego rarytasy określić możemy z pewnością maragogype. Ten podgatunek nazywany jest inaczej ziarnem słoniowatym albo elephant. To jedna z odmian kawy arabica typica. Odkryto ją stosunkowo późno, bo w roku 1870 w miejscowości Bahia, położonej na terenie Brazylii.

Kawa maragogype

Kawa maragogype

Nazwa maragogype wzięła się od rejonu, w którym spopularyzował ją C.J. Fernandez. Ziarna tego kawowego rarytasu są średnio o 40% większe od ziaren klasycznej Arabiki. Kawa ta ma wyjątkowo łagodny smak (lekko korzenny) i subtelny aromat.

Ziarna trójkątne to swego rodzaju wybryk natury. Mamy z nimi bowiem do czynienia wówczas, kiedy we wnętrzu jednego owocu rozwijają się aż trzy ziarna – z taką sytuacją mamy do czynienia dość rzadko.

Warto wspomnieć także o ziarnach perłowych, zwanych inaczej caracol lub peaberry. Mają one wyjątkowo intensywny aromat i smak. Powstają wówczas, kiedy jedno z dwóch ziaren we wnętrzu owocu ulega zanikowi, a drugie niejako zajmuje jego wnętrze – ma wówczas niemal idealnie okrągły kształt.
Za kawowy rarytas uchodzi również mokka ( mokha, mocha, moka, moca). Autentyczna, w pełni oryginalna mokka to w dzisiejszych czasach rzadkość. Z tego względu jej opakowania opatrywane są specjalnymi certyfikatami autentyczności. Jej ziarna mają wyjątkowo mocny smak, są okrągłe, niewielkie. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od miasta Mokka, z którego owa kawa była niegdyś eksportowana.

Warto spróbować owych kawowych rarytasów – ich smak bowiem jest bardzo ciekawy i oryginalny – podobnie zresztą jak wygląd ich ziaren.

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

6 komentarzy

  1. Raz w życiu próbowałam prawdziwej kawy mokka i był wyśmienita, jeśli tylko macie okazję gorąco polecam bo smak jest nie do podrobienia.

  2. Nie za bardzo znam się na kawie, znawcą nie jestem chociaż uwielbiam kawę więc nie wiem czy czułabym różnicę między prawdziwą mokką a tą gorszej jakości. Może kiedyś bedę miała okazje gdzieś wypróbować 😉

  3. Jeszcze większą rzadkością w Polsce niż dobra mokka jest dobra kawa po turecku, a szkoda, polecam spróbować jeśli tylko kiedyś będziecie mieli okazje być w Turcji 🙂

  4. Baardzo skrótowo napisany artykuł na baaardzo obszerny temat 🙂 Warto by dodać jeszcze kilka słów 🙂

  5. Nigdy nie spotkałam się z kawą typu maragogype. Gdzie można by kupić tą kawkę tyle żebym miała pewność że to nie są podróbki i jest to pełnowartościowy produkt ?? 🙂

  6. Napewno w jakimś sklepie internetowym powinnaś coś takiego znaleźć.

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*