Przetwarzanie kawy

Przetwarzanie kawy – znamy 3 główne metody pozyskiwania ziaren kawowca: na sucho, na mokro oraz dzięki metodzie pośredniej. Ziarna są następnie łuskane, po czym przychodzi czas na ich selekcję. W końcowym etapie trafiają na nasze stoły.

Znamy trzy główne metody pozyskiwania ziaren – na mokro (cafe lavado, washed coffee), na sucho (cafe natural, unwashed coffee) oraz pulped natural (metoda pośrednia między pierwszą a drugą).

Ziarna należy w odpowiednich warunkach przechowywać, następnie przychodzi czas na ich łuskanie oraz wstępną selekcję. Później zaś zostają one spakowane i… trafiają do transportu. Etap końcowy to oczywiście pojawienie się na naszych stołach.

Prześledźmy zatem dokładnie metody przetwarzania kawy – zyskamy tym samym świadomość, jak ważną pracę wykonują miliony osób na całym świecie, byśmy mogli w swoich domach zaparzyć co rano znakomity kawowy napar.

Odpowiednie przetwarzanie kawy to bowiem nie lada sztuka!

Obróbka kawy na mokro.

Obróbka kawy

Kawę pozyskuje się na dwa główne sposoby – dowiedzmy się zatem, jak wygląda pierwszy z nich. Jak w praktyce wygląda obróbka kawy na mokro i kiedy się ją wykorzystuje? Sprawdźmy, czym jest mycie kawy i w jaki sposób się je ...

Czytaj więcej »