Przepisy na kawę

Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na pyszną, aromatyczną kawę. Warto spróbować jednak również czegoś nowego – niecodziennych dodatków i połączeń smakowych. Znamy tysiące przepisów na napoje przygotowane na bazie kawy.

Każdy z nas ma swój ulubiony, dopracowany w najmniejszym szczególe, potrafiący zaskoczyć smakiem oraz aromatem. Jednak kawowych receptur jest bardzo wiele, zachęcamy zatem do ich wypróbowania.

Wielu smakoszy najchętniej pija standardowe napoje kawowe – jak choćby espresso, cappuccino, latte macchiato czy melange. Pamiętajmy jednak, iż wystarczy zastosowanie kilku oryginalnych dodatków, by nasz kawowy napój stał się niezwykłym rarytasem.

Klasyczne dodatki do kawy to oczywiście cukier, mleko i śmietana. Lecz nie warto na nich poprzestawiać. Kawowe napoje znakomicie smakują także z przyprawami (cynamon, kardamon czy chili), bitą śmietana, czekoladą, dodatkiem kakao czy owoców. Bariści chętnie serwują także kawy z alkoholami lub syropami smakowymi.

Co zaś idealnie orzeźwi nas w letni dzień? Oczywiście kawa mrożona! Z przyjemnością podzielimy się z Państwem przepisami na wspaniałe kawowe napoje.

Zapraszamy do ich wspólnego przygotowywania!

Kuloodporna kawa.

Kuloodporna kawa

Nie wiem czy ktoś z was słyszał o kawie nazywanej kuloodporną, jest to kawa z masłem i olejem kokosowym. Pewnie większość z was uzna że to za coś śmiesznego ale uważana jest za bardzo zdrową i wartą wypicia np. na ...

Czytaj więcej »

Marshmallow American Coffee.

marsh gotowe

Marshmallow to pianka zrobiona z cukru, żelatyny i wody – miękka i delikatna w smaku. W Ameryce takie pianki piecze się na patyku nad ogniskiem lub macza w gorącym kakao. Marshmallow pod wpływem ciepła robi się miękkie i kremowe. Można ...

Czytaj więcej »

Cherry coffee

cherry

Kwaśny smak wiśni, gorycz kawy i słodycz czekolady w jednym. Takie połączenie daje wytrawny aromat i wyszukany smak. Inspiracją do zrobienia tej kawy był sernik Szwarcwaldzki. Dzisiaj wersja na ciepło, jednak na zimno smakuje równie dobrze. Składniki: * 2 łyżeczki ...

Czytaj więcej »

Cinnamon coffee

kawa cynamonowa koniec

Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Lecznicze właściwości cynamonu są znane od tysięcy lat. Jest to źródło głównie wapnia, żelaza i manganu. Cynamon ma właściwości odchudzające, pomaga w regulacji cukru, przyspiesza trawienie i przemianę materii. Połączenie miodu i cynamonu dostarcza ...

Czytaj więcej »

Chilli Honey Coffee

chilli-efekt

Czyli Kawa miodowa z papryczką chilli. Chilli jest znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwbólowych, jest bogate między innymi w potas, magnez, witaminę A i C. Sprawia, że wzrasta nasza odporność i czujemy się dobrze. Kawa jest idealna na zimny ...

Czytaj więcej »

Kokosove love

kolaz

Dzisiaj u mnie na tapecie kawa kokosowa. Syrop kokosowy nadaje kawie nowy aromat i intensywny smak. Jest doskonałą alternatywą cukru. Wyjątkowość kawy polega na tym, że wystarczy dodać do niej 1 lub kilka składników, aby całkowicie zmieniła smak. Połączenie wyrazistego ...

Czytaj więcej »

Kawa z syropem z granatu

Pyszna kawa z domowej roboty syropem z granatu, wybuchowa mieszanka pełna smaków. Podana z bitą śmietaną i świeżym granatem. Granat doda kawy trochę świeżości i słodyczy.   Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki pełnego mleka 1/2 ...

Czytaj więcej »

Przepisy na cappuccino.

Kawa Cappuccino

Cappuccino – ten rodzaj kawy jest uwielbiany na całym świecie. Także w naszym kraju nie brakuje jego zwolenników. Poznajmy zatem najlepsze przepisy na kawę cappuccino. Są bardzo proste do wykonania, a smak owej kawy jest delikatny i zniewalający. Cappuccino od ...

Czytaj więcej »

Kawa czekoladowa z goździkami

Przepis na kawę czekoladową z dodatkiem goździków. Mocno czekoladowa, słodka i z bitą śmietaną może zastąpić deser. Bomba słodkości, ale czasem można sobie na taką pozwolić. Dodatek bitej śmietany nie tylko rozpieści nasze podniebienie, ale sprawi też że sposób podania ...

Czytaj więcej »

Kawa migdałowo-wiśniowa

Przepis na kawę w idealnym połączeniu słodkich wiśni i migdałów. Wiśnie do tego przepisu można użyć świeże, mrożone czy też z konfitury. W każdym razie muszą być słodkie i lepiące. Migdały trzeba wcześniej zmielić na proszek,można też kupić już zmielone. ...

Czytaj więcej »