Przepisy na cappuccino.

Cappuccino – ten rodzaj kawy jest uwielbiany na całym świecie. Także w naszym kraju nie brakuje jego zwolenników. Poznajmy zatem najlepsze przepisy na kawę cappuccino. Są bardzo proste do wykonania, a smak owej kawy jest delikatny i zniewalający.

Cappuccino od lat cieszy się ogromną popularnością. Jego delikatny, subtelny smak każdego dnia urzeka wiele tysięcy ludzi na całym świecie. Mawia się, że to kobiety częściej wybierają cappuccino – jednak i męska część populacji chętnie ten rodzaj kawy wybiera.

Kawa Cappuccino

Kawa Cappuccino

Nie wszyscy jednak wiedzą, skąd wywodzi się nazwa owego specjału. Według podań historyków wzięła się ona od włoskiej nazwy określającej mnicha zakonu kapucynów. Dlaczego? Bowiem jego szaty miały brązową barwę. Kawa cappuccino to jak mnich widziany od góry – siwe włosy na tle brązowej szaty. Etymologia słowa jest nieco zabawna, jednak sama nazwa od razu weszła do powszechnego użytku i pozostała niezmieniona po dziś dzień.

Czym właściwie jest cappuccino? W najprostszej formie to około 8 gramów kawy, do której dodaje się mleko. Wierzch zaś zdobi warstwa mlecznej pianki.
Z pewnością każdy z nas ma swój przepis na ulubione cappuccino. My zaś zebraliśmy poniżej kilka prostych receptur na tę kawę. Gorąco zapraszamy zatem do lektury!

Aby zrobić klasyczne cappuccino, będziemy potrzebować:
-świeżo zaparzone espresso
-około 150 ml mleka (najlepiej, by miało 3,2 % tłuszczu, 2% to absolutne minimum)
– naczynie na mleko oraz spieniacz do mleka
-filiżanka
-czekolada lub kakao do posypania

Na początku musimy spienić mleko – trwa to zaledwie kilka chwil. Następnie zaparzamy nasze espresso. Kawową esencję wlewamy do przygotowanej wcześniej filiżanki, potem zaś powoli wlewamy mleko, by pianka przez cały czas znajdowała się na powierzchni. Na koniec zaś wierch posypujemy kakao lub czekoladą. I już możemy rozkoszować się smakiem wspaniałego cappuccino we własnym domu!

Cappuccino meringato – aby przygotować ten pyszny napar, potrzebujemy kawy ziarnistej, którą przygotowujemy w ekspresie (wybierając oczywiście opcję cappuccino, jeśli taka występuje). Podstawę przyrządzić możemy także samodzielnie – opis znajduje się powyżej. Następnie na warstwę pianki kładziemy pokruszone bezy oraz pistacje. Kawę możemy także nieco posłodzić. Każdy, kto spróbował tego napoju, potwierdza, że smakuje on znakomicie, a bezy i pistacje są wspaniałymi dodatkami.

Cappuccino z żubrówką – ten smak zachwycił niejedno podniebienie. Aby je przygotować, potrzebować będziemy: około 3 łyżeczek kawy, pół szklanki wody, 50 mililitrów skondensowanego mleka, 50 mililitrów żubrówki oraz nieco cynamonu. Kiedy zaparzymy espresso, musimy wymieszać mleko skondensowane z wódką i delikatnie je spienić. Następnie spienione mleko wlewamy ostrożnie do kawy. Na wierzch zaś sypiemy cynamon. Wielbicieli oryginalnych przepisów na pewno ów smak oczaruje!

Pamiętajmy o tym, iż do naszej kawy możemy stosować dowolne dodatki –wszak eksperymenty w kuchni to doskonała zabawa, a zarazem poznawanie nowych, niekiedy nawet dość egzotycznych smaków. Wszak ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.

Przepisów na pyszne cappuccino jest właściwie tyle, ilu mamy jego smakoszy. Dlatego gorąco zachęcamy wszystkich Czytelników do przesyłania własnych pomysłów na cappuccino z rozmaitymi dodatkami.

Warto poznawać nowe smaki i rozkoszować się aromatem samodzielnie przygotowanego cappuccino!

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

3 komentarze

  1. ViewiUra

    Cappuccino z żubrówką ! Trzeba wypróbować bo nawet by mi do głowy nie przyszło takie połączenie 😉 super przepis 🙂

  2. Super artykuł ale najlepszy w nim jest przepis na cappuccino z żubrówką. ViewiUra masz rację – trzeba będzie wypróbować !

  3. Super przepisy, może nawet panowie się skuszą ( zwłaszcza na ten z żóbrówką ) bo faktycznie cappuccino częściej jest wybierane przez kobiety 🙂

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*