Próbnik kawy czyli jak ocenić kawę.

Amerykańskie stowarzyszenie SCAA przygotowało próbnik, który zawiera: smaki, zapachy oraz niepożądane cechy kawy.

Smakosze kawy mogą teraz bez problemu określić smak kawy za pomocą próbnika opublikowanego przez amerykańskie stowarzyszenie SCAA (Specialty Coffee Association of America, www.scaa.org).

Próbnik kawy

Próbnik kawy

Pierwsza wersja próbnika powstała pod koniec lat 90. Obecnie próbnik został unowocześniony i przystosowany do korzystania nie tylko przez specjalistów ale przez wszystkich. Jednokołowy próbnik zawiera smaki, zapachy i cechy niepożądane kawy.

W próbniku znajduje się dziewięć kategorii smaków i zapachów, są to: pikantne, palone, słodkie, kwiatowe, owocowe, orzechowe/kakaowe, kwaśne/sfermentowane, zielone/roślinne oraz inne. Do ciekawszych nietypowych smaków i aromatów należą: apteczny, benzynowy, gumowy.

Smaki owocowe są bardziej zachęcające, należą do nich m.in.: jagodowy, malinowy, brzoskwiniowy, kokosowy, wiśniowy, lemonkowy, jabłkowy, ananasowy, granatowy, gruszkowy, winogronowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomarańczowy, truskawkowy, suszonych śliwek, jeżynowy, rodzynkowy.

W najnowszym próbniku zastosowano bardziej uproszczone nazewnictwo (potoczne). Przykładem może być np. smak apteczny, który w poprzednim próbniku występował jako Rio. Oznaczał smak ziaren zbyt sfermentowanych o posmaku jodyny w obecnym próbniku ten smak ma bardziej adekwatną nazwę.

Próbnik SCAA spełnia jeszcze jedną ważną funkcję, wprowadza jednolite nazewnictwo w branży kawowej co znacznie ułatwia komunikację w tej dziedzinie. Teraz smakując kawę będziemy mogli indywidualnie analizować jej smak i aromat.

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (3 głosów, ocena: 3,33 na 5)

13 komentarzy

  1. nawet nie miałam pojęcia że kawa może mieć aż tak różny smak 😉 Ja tylko rozróżniałam kawy słodkie, gorzkie i kwaśne ;D Trzeba mieć naprawdę wyczulony smak żeby takie szczegóły wyczuć 😉

  2. apteczny???!! No raczej nie zachęcił by mnie taki opis do kupienia albo wypicia takiej kawy…

  3. Wbrew pozorom bardzo ciężko jest dokładnie rozdzielić i odróżnić wszystkie te smaki. Tylko nieliczni mają takie umiejętności 🙂

  4. smak kwasu izowalerianowego… ochyda…

  5. A co to wogóle jest za smak ???!!

  6. Mi to wystarczy zwykła kawa o smaku i zapachu kawy… XD Nie gustuje w przechodzonych skarpetach itp…. ;P

  7. Nie ma szans żeby dała radę indywidualnie określić smak kawy nawet mając taki próbnik 🙂 Owszem są kawy smaczniejsze i mniej smaczne ale poza tym czy mi smakują nie potrafię rozróżnić bo specjalnych różnic i smaków nie wyczuwam 😉

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*