Redakcja O stronie Mapa strony

Wpływ na organizm / Negatywne właściwości kawy

Negatywne skutki picia kawy.

Negatywne właściwości kawy

Badania wykazują również negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych ilościach. Oto niektóre negatywne właściwości kawy:
- spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia (jest to tzw. "zdenerwowanie kofeinowe"),
- podobnie jak herbata, wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy,
- ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych, paradoksalnie, występuje efekt przeciwny),
- nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet,
- spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły do dwóch filiżanek kawy dziennie,
- gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu,
- kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu na ten aspekt,
- spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca.

(źródło - polska Wikipedia)