Latte macchiato z czekoladową nutą

Przepis na latte macchiato z podwójnie czekoladową nutą, po pierwsze bo jedna z warstw tworzy czekolada, a po drugie bo jest przyozdobione dosłownie czekoladowa nutką. Oczywiście na wierzchu możemy wyczarować dowolny wzorek, w zależności od okazji. Takie wzorki na spienionym dobrze mleku prezentują się naprawdę dobrze i urozmaicają podaną przez nas kawę.

latte macchiato

Do przygotowania warstwowego, podwójnie czekoladowego latte macchiato  potrzebę będą:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
1 szklana mleka 3,2%
2 łyżki polewy czekoladowej

Żeby przygotować latte macchiato z widocznymi warstwami musimy na początku zaparzyć kawę w 1/2 szklanki wrzątku i wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Można dla lepszego smaku najpierw wymieszać kawę z zimnym mlekiem, a dopiero potem zalać wrzątkiem. Pozostałe pół szklanki mleka spieniamy za pomocą spieniacza elektrycznego, jeżeli takiego nie posiadamy do wlewamy mleko do zakręconego słoiczka i potrząsamy tak długo aż zrobi się z niego piana . Na dno wysokiej szklanki do latte wlewamy delikatnie, tak by nie pobrudzić ścianek polewę czekoladową. Teraz na wierzch czekolady wylewamy połowę spienionego mleka. Następnie delikatnie przez łyżkę przyłożoną do brzegu ścianki i dotykającą czubkiem pianki mlecznej wlewamy zaparzoną kawę z mlekiem. Nie dolewamy do końca szklanki, na koniec wlewamy resztę spienionego mleka. Wyrównujemy powierzchnię. Odrobinę polewy czekoladowej, czy też rozpuszczonej w kapieli wodnej czekolady przekładamy do papierowego rulonika i lejąc cienką strużką rysujemy wzorek nutki.

latte

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (2 głosów, ocena: 3,50 na 5)

19 komentarzy

  1. zamówiłam kiedyś takie cudo w kawiarni i wyglądało super a myślałam że wymaga to jakichś większych umiejętności

  2. Bardzo pomocny artykuł szczególnie dla początkujących baristów bo od czegoś trzeba zacząć 🙂

  3. ViewiUra

    Wystarczy odrobina praktyki i możemy wyczarować cudo, ale prawdziwą sztuką jest zrobienie latte trójwarstwowego 🙂

  4. Robiłam już kiedyś takie latte, wydaje się łatwe ale sztuka tkwi w odpowiednim spienienu mleka. Trzeba nad tym trochę popracować przed rozpoczęciem jakichkolwiek zabaw z latte art.

  5. Masz racje Andzia, najważniejsze w tej całej sztuce jest dobrze spienione mleko 🙂 Jednak takie latte z pianką to coś pięknego, niebo w gębie ! 🙂

  6. “Można dla lepszego smaku najpierw wymieszać kawę z zimnym mlekiem, a dopiero potem zalać wrzątkiem” WTF !!! Jak można jeszcze nie zaparzoną kawę zalać zimnym mlekiem ??? Przecież to się za chiny ludowe nie zaparzy….

    • A może lepiej najpierw przeczytać dokładnie i ze zrozumieniem a później dodawać bardzo ambitne komentarze?? “2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej” a jak wszem i wobec wiadomo kawa rozpuszczalna rozpuści się w mleku nawet zimnym….

    • Czasami ludzie powinni najpierw pomyśleć a później mówić-pisać. Nie ma co się tak rzucać zwłaszcza że w przepisie nie ma żadnego błędu.

      • no ale nawet rozpuszczalną kawę raczej powinno się zalać gorącą albo ciepłą wodą/mlekiem – tak mi sie przynajniej wydaje 🙂

  7. Ta pięciolinia to komuś nie za bardzo wyszła bo zabrakło dwóch lini XD A do tego klucz wiolinowy też szału nie robi XD

  8. No już faktycznie nie było się do czego przyczepić…

  9. Uwielbiam pić i zdobić kawę! A do zdobienia mam taki specjalny długops, którym tworzę różne wzorki kształty na każdej z nich – cinnibird.pl/cinnibird-white.html !Wszyscy sa pod wrażeniem. U mnie świetnie spradziwa się na rodzinnej uroczystości kiedy my dorośli piliśmy kawę a dzieciom zdobiliśmy kakao.. tyle frajdy mieliśmy!

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*