Redakcja O stronie Mapa strony

Ciekawostki / Rodzaje kawy / Kawa rozpuszczalna

Opis kawy rozpuszczalnej.

Kawa rozpuszczalna

W procesie produkcji kawy rozpuszczalnej ziarna nie są mielone, tylko kruszone. Z pokruszonych ziaren w strumieniu wody o bardzo wysokiej temperaturze i pod dużym ciśnieniem uzyskuje się ekstrakt, który następnie przechodzi czyszczenie, filtrowanie w wirówce, po czym jest suszony i przybiera postać proszku. Proces produkcji kawy granulowanej wygląda inaczej. Po uzyskaniu ekstraktu wtłacza się go pod ciśnieniem do urządzenia suszącego, do którego wtłaczane jest także gorące powietrze. W wyniku tego procesu uzyskuje się granulki kawy rozpuszczalnej, która jest jakościowo lepsza od kawy rozpuszczalnej w proszku - lepiej rozpuszcza się w wodzie i ma charakterystyczny wygląd, bardziej ceniony przez konsumentów. Suszenie poprzez wymrażanie to bardzo nowoczesna metoda, polegająca na zamrożeniu spienionego ekstraktu kawy w różnych formach, w zależności od produktu końcowego. Zamrożony ekstrakt mieli się - w zależności od tego, jaką wielkość drobin chce się uzyskać - usuwa wodę i pozostałe płyny, i otrzymuje się w ten sposób kawę rozpuszczalną wysokiej jakości, o szczególnym aromacie i smaku.

(źródło - Cafe.Elite.pl)