Kawa z syropem z granatu

Pyszna kawa z domowej roboty syropem z granatu, wybuchowa mieszanka pełna smaków. Podana z bitą śmietaną i świeżym granatem. Granat doda kawy trochę świeżości i słodyczy.

kawa z syropem z granatem

 

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
1/2 szklanki pełnego mleka
1/2 szklanki śmietany 36 %
1 dojrzały owoc granatu
cukier kryształ
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli

Na początku przygotowujemy syrop z granatu. Owoc granatu przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Można to zrobić rozrywają na kawałki, lub stukając połówkę granatu drewnianą łyżką co spowoduje że pestki wypadną. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pestki z granatu, zostawiamy trochę do dekoracji kawy na koniec. Podgrzewamy aż pestki puszczą sok. Stopniowo dodajemy tyle cukru, żeby powstał gęsty syrop. Przelewamy syrop przez sito do szklaneczki i odstawiamy by syrop ostygł. Wtedy trochę zgęstnieje i będziemy mogli oddzielić go od kawy, tworząc ładne warstwy.

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wsypujemy do pojemnika blendera, zalewamy wrzątkiem i dolewamy mleko. Całość blendujemy aż kawa będzie „lżejsza”.

Śmietankę 36 % przekładamy do pojemnika miksera lub do syfonu i ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem pudrem.

Do niskiej przeźroczystej szklanki wlewamy schłodzony, gęsty syrop z granatu. Na to delikatnie po szerokiej łyżce wlewamy kawę zblendowaną z mlekiem. Tak by kawa nie zmieszała się z syropem i powstały widoczne warstwy.
Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Wyciskamy śmietanę na powierzchnię kawy. Posypujemy świeżymi owocami granatu.

kawa z syropem z granatu

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

6 komentarzy

  1. Ekstra przepis ! Uwielbiam granat więc kawa napewno skradnie moje serce, napewno wypróbuję, czekam na więcej super przepisów.

  2. ViewiUra

    Kawa wyszła pyszna, a do tego fajny przepis na syrop który dodałam też między innymi do lodów tyle że okropnie słodki 😉

  3. Zawsze dolewałam gotowych syropów bo tak było łatwiej a pozatym nie wiedziałam jak zrobić własny syrop. Bardzo pomocny i ciekawy artykuł.

  4. Kolejny super przepis na waszym blogu. Parę z uprzednio podanych już wypróbowałam, pora na kolejne próby 🙂

  5. Jaka jest najlepsza kawa do tworzenia takich pysznych przepisów? Jakiej wy zazwyczaj używacie?

  6. Ilooo

    Kawa i granat? Czy ja wiem….chociaż Kawa z wiśnią smakuje świetnie, także może spróbuję! 🙂

Zostaw odpowiedź dla Adi Anuluj

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*