Kawa z kwiatem wiśni

Jak wiadomo kawa to idealny dodatek do deseru. Sposób na podanie kawy tak, by zrobić wrażenie na naszych gościach? Oto wskazówki.

Kawa z kwiatem wiśni

 

Potrzebujemy oczywiście ulubionej kawy np. kawy rozpuszczalnej. Oprócz kawy potrzebne będą odrobina polewy czekoladowej lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady oraz mleko i to ono zrobi największy efekt. Ulubione dodatki może to być po prostu biały cukier, trzcinowy, cynamon, przyprawa korzenna, a nawet świeże owoce, które warto przed podaniem skarmelizować. Do wersji, którą przedstawiam potrzebny będzie jeszcze różowy barwnik spożywczy.

Jak zrobić dobrą kawę? A więc najlepsza będzie jeżeli najpierw kawę rozmieszamy w zimnym mleku, tak by się rozpuściła, a dopiero potem zalejemy ją wrzątkiem. Po zalaniu wrzątkiem możemy ją posłodzić lub doprawić.

Teraz mleko, możemy je spienić za pomocą spieniacza elektrycznego ręcznego czy stacjonarnego. Najlepsze będzie mleko tłuste czyli 3,2% lub też ostatnio spotykane 3,8%. Można użyć także mleka skondensowanego. Ja użyłam mleka 3,2% i spieniłam je w stacjonarnym spieniaczu na ciepło.

Do filiżanki wlewamy na początku kawę, później delikatnie spienione mleko, trochę mleka zostawiamy do ozdobienia kwiatami wiśni.
Wyrównujemy piankę w filiżance i za pomocą wykałaczki maczanej w polewie czekoladowej rysujemy na powierzchni spienionego mleka gałązki naszej wiśni.

Drugą wykałaczkę zamaczamy w odrobinie barwnika (ja używałam barwników w żelu) i mieszamy nią mleko, aby je zabarwić. Tę samą wykałaczkę maczamy w odrobinie barwnika, a następnie w zabarwionym mleku i rysujemy kwiaty. Na koniec jeszcze raz polewą rysujemy pręciki w środku kwiatków.

Kawa z kwiatem wiśni

 

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

16 komentarzy

  1. dość prosty sposób na efektowne podanie kawy i zaskoczenie znajomych muszę wypróbować przy nast imprezie rodzinnej

  2. Wczoraj przeczytałam ten artykuł i odrazu zabrałam się za próbowanie czy rzeczywiście jest to takie proste, może nie wyszło mi to tak idealnie jak na zdjęciu ale źle nie jest 😉 Jeszcze tylko kilka prób i napewno dojdę do wprawy.

  3. Na kawie można wyczarować dzieło sztuki 🙂 Fajnie że są takie stronki które pomogają rozwijać talent i zainteresowania w końcu praktyka czyni mistrza a skądś trzeba nauczyć się podstaw 🙂

  4. ViewiUra

    Oj chciałabym potrafić tak pięknie podawać kawę 🙂 Może za niedługo podejmę próbę jeśli mówicie że to nie takie trudne jak wygląda 🙂

  5. Super artykuł i piękne zdjęcia. Warto spróbować, mam nadzieję że nie zrażę się jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem 😉

  6. Ślicznie wygląda ta kawa na zdjęciu, aż szkoda by było pić i marnować takie dzieło 🙂

  7. Zanim bym to narysował żeby to jakoś wyglądało kawa byłaby już zimna a nawet piękna kawa jeśli jest zimna to raczej nikomu nie smakuje 😉 Ale podziwiam tych którym się to udaje 🙂

  8. Marcel myślę tak samo że zajęłoby mi to zbyt długo żeby zaserwować tą kawę ciepłą 😉 Ale mam nadzieję że odezwie się ktoś komu wyszło to zdobienie 🙂

  9. Piękna ta kawusia… 🙂 Jednak nikt chyba nie pokusił się o wypróbowanie tego zdobienia albo się nie chce pochwalić 😉

  10. Ja próbowałam już kilka razy i za każym razem jest coraz lepiej a i kawa jest coraz cieplejsza ;D

  11. No to masz szczęście albo talent… bo ja już miałam 4 próby i napewno nie przypominało to obrazka na zdjęciu, chyba pozostanę przy zwykłym serduszku na kawie.

  12. Ale nie wiem czy ktoś wogóle zauważył ten piękny komplecik – filiżankę i spodek. Bardzo ciekawa jestem gdzie można takie kupić.

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*