Kawa z czekoladowymi serduszkami

Pomysł na podanie kawy z czekoladowymi serduszkami, które posłużą nie tylko jako ozdoba, ale i jako słodka przekąska. Z czekolady oczywiście możemy wyczarować dowolne wzory, zgodnie z okazją, np. na walentynki – serduszka, na Boże Narodzenie – czekoladowego bałwanka albo czekoladowe jajko na Wielkanoc.

kawa z czekoladowym sercem

Do tworzenia wzorków z czekolady najlepiej używać gorzkiej czekolady, która ma ponad 60 % kakao. Taka czekolada najlepiej zachowuje się po roztopieniu i ładnie zastyga. Do roztapianej czekolady nie dodajemy żadnych dodatków i roztapiamy ją najlepiej w szklanej miseczce włożonej na garnek z gotującą się wodą. Woda nie może gotować się zbyt mocno, by czekolada się nie przypaliła. Roztopioną czekoladę przekładamy do specjalnego pojemniczka z cienkim otworkiem, albo możemy zrobić sobie rożek z papieru do pieczenia. Wzory z czekolady najlepiej wyciskać na papier do pieczenia, wtedy ładnie nam odstaną i nie połamią się. Wyciśnięte wzory pozostawiamy do zastygnięcia, a jeżeli chcemy żeby szybko zastygły to wkładamy do zamrażarki i dosłownie po minucie mamy gotowe wzorki. Takich wzorków możemy sobie przygotować więcej i trzymać w lodówce, a potem ozdabiać nimi kawę kiedy przyjdą goście.

Wzorki używamy do kawy z bitą śmietaną, bo tylko na takiej będą się trzymać, najlepiej żeby bitej śmietany nie wyciskać na bardzo gorącą, świeżo zaparzoną kawę, tak samo z czekoladowymi ozdobami, bo szybko stopnieją.

Pomysł na ozdobienie kawy szybki i prosty, a za to wniesie miły akcent do codziennej filiżanki, którą pijemy z najbliższymi.

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

8 komentarzy

  1. ViewiUra

    Bardzo pomysłowe i proste, ale też fajny sposób na zabawę z dziećmi w kuchni które będą mogły tworzyć swoje własne wzorki a później je zjadać 🙂

  2. Świetny pomysł na własnoręczne ozdoby z czekolady które możemy użyć np do tortów bądź ciasteczek, no i oczywiście tak jak tutaj – do kawy.

  3. Super pomysłowe, a może wstawicie jakiś pomysł na świąteczne ozdobienie kawy? Może jakieś choinki na piance bądź śnieżynki? Mógłbym pochwalić się przed rodziną na świątecznej kolacji 🙂

  4. Ilooo

    Próbowałam już kiedyś takich zdobień, ale robiłam je na folii aluminiowej, po zastygnięciu czekolada miała biały nalot, to chyba wina czekolady, będę pamiętać następnym razem, żeby miała conajmniej 60% kako, Dzięki! 🙂

    • A właśnie zastanawiałam się co mi się z tą czekoladą podziało że taka się białą zrobiła 🙂 Już będę wiedziała

  5. Robiłam takie do placków 🙂 Biały nalot robi się zawyczaj jak jest czekolada kiepskiej jakości i z dużą ilością tłuszczu 🙂 Dobrze zainwestować w czekoladę z większą ilością kakao, a najzdrowsze i najlepsze te z 90 % kakao 🙂

  6. Czasem też czekolada może się “popsuć” jak się ją zbyt długo podgrzewa, lub źle – prosto na ogniu a nie w kąpieli wodnej.

  7. No i dietę szlag trafił…. XD

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*