Kawa we Włoszech

Jak kawa trafiła na włoską ziemię? Wedle podań historyków sprowadzona została przez niemieckiego lekarza Rauwolfa. Napój ów szybko zdobył niezwykłą popularność – mieszkańcy Włoch szybko go pokochali. Zaczęły także powstawać pierwsze kawiarnie.

W roku 1573 doktor Rauwolf powrócił ze swej długiej podróży do Syrii. Przywiózł stamtąd informację na temat nowego napoju, który w dalekich rejonach jest już niezwykle popularny i lubiany. W ten sposób mieszkańcy Włoch dowiedzieli się o istnieniu kawy.

Historia kawy we Włoszech

Historia kawy we Włoszech

Wielu duchownych włoskich wyrażało się o tym naparze niezwykle nieprzychylnie, odradzając jego spożywanie. Jednak sytuacja zmieniła się, kiedy papież Klemens VIII spróbował kawy – od razu bowiem oczarował go jej smak oraz wspaniałe działanie. Gdy tak się stało, zalecił „ochrzczenie kawy”, by mogli spożywać ją także chrześcijanie.

Jakiś czas po tym zdarzeniu, w roku 1615, włoscy kupcy dostarczyli do Europy kawę w większych ilościach. Od początku dostrzegli jej niezwykłe, lecznicze właściwości. Niedługo później w Wenecji została otwarta pierwsza kawiarnia, w której delektowano się nowym napojem. Pionierski sklep z kawą powstał natomiast w roku 1683.

W Rzymie zainteresowanie kawą było ogromne od samego początku. O jej obróbce oraz sprzedaży wspomina się już w podaniach z lat 20-tych XVII wieku.
Warto wiedzieć także, iż do czasów dzisiejszych funkcjonuje założona w 1720 roku kawiarnia Cafee Florian – znajduje się ona przy słynnym Placu św. Marka.

Nie zapominajmy także o innej słynnej kawiarni – Antico Caffe Greco. Została założona przez Greka Niccolo di Maddalena. Ją także możemy aktualnie odwiedzać i poczuć w niej ducha przeszłości. Bywało tam bowiem wiele znanych osobistości, między innymi George Byron. Kawiarnię te wielokrotnie odwiedzał także Mikołaj Gogol. Franciszek Liszt także chętnie odbywał w niej spotkania. Nie brak także polskiego akcentu, bowiem według podań historyków w czasie Wiosny Ludów częstym gościem w Antico Caffee Greco był też nasz wieszcz Adam Mickiewicz.

Dobrze się stało, że papież Klemens pokochał kawę i pozwolił na jej spożywanie we Włoszech. Gdyby bowiem nie jego natychmiastowa reakcja, z pewnością mieszkańcy Rzymu i innych miast włoskich nie mogliby cieszyć się smakiem wspaniałego espresso. Inni duchowni wszak rozpowszechniali o kawie bardzo złe opinie.

Jednak mimo tego, iż kawa w XVI wieku wzbudzała w Europie spore kontrowersje, udało się ów napój spopularyzować. Dzięki temu dziś podczas podróży do tego niezwykłego kraju, pełnego zabytków i atrakcji, możemy spokojnie udać się do jednej z małych kawiarenek, zamówić filiżankę prawdziwego, pełnego smaku i aromatu włoskiego espresso – i rozkoszować się niespiesznie cudownym aromatem.

Przypomnieć warto, iż ten rodzaj kawowego naparu zawdzięczamy Luigiemu Bezzera. W roku 1901 stworzył on bowiem pierwszy ekspres do espresso. Patent ów nie był jednak pozbawiony wad, zmieniał bowiem nieco smak naparu. Dlatego dwa lata później pomysł został przekazany Pavoniemu, któremu udało się w znacznym stopniu ulepszyć ową maszynę.

Wspomnijmy, iż nazwa tego napoju wywodzi się od przymiotnika espressivo (wyraźny, wyrazisty). Włoskie espresso popularne jest obecnie na całym świecie.

Dodajmy, iż włoskie kawiarenki zaliczane są do najbardziej klimatycznych na całym świecie – specyficznego nastroju panującego w tych lokalach nie da się porównać z niczym.

Po prostu – warto się wybrać!

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*