Kawa śliwkowo-korzenna

Pyszna kawa z karmelizowanymi w miodzie i brązowym cukrze  śliwkami, oraz korzenną nutą dodaną przez domową przyprawę, którą przygotujemy w minutę. To wszystko zwieńczone posypką migdałowo – cynamonową.

 

Przepis na dobrą kawę to dla wielu z nas także przepis na udane spotkanie towarzyskie. Dobra kawa czasami wymaga, aby w jej przygotowanie włożyć dużo czasu i serca. Najlepiej gdy wszystkie składniki kawy przygotujemy sami od podstaw.

Składniki:
Kawa:
2 sporej wielkości okrągłe śliwki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka płynnego miodu
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cukier
1 szklanka mleka pełnego 3,2 %
Przyprawa korzenna do kawy:
5 łyżeczek mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
kilka ziarenek kardamonu utartych na proszek
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
utarta na proszek anyżu
Posypka:
garść płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu

Śliwki myjemy i kroimy w ćwiartki. Rozgrzewamy patelnię i wysypujemy na nią brązowy cukier. Czekamy aż cukier zacznie wrzeć, czyli karmelizować się. Wtedy dodajemy pokrojone śliwki. Polewamy całość płynnym miodem. Trzymamy na ogniu aż śliwki staną się szkliste.

Wszystkie składniki przyprawy korzennej dokładnie ze sobą mieszamy.

Kawę zaparzamy w połowie szklanki wody (jeżeli słodzimy kawę to od razu do zaparzonej dodajemy cukier). Połowę szklanki mleka i około 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej dodajemy do zaparzonej kawy i miksujemy za pomocą blendera. Drugą połowę mleka spieniamy.

Na suchej patelni prażymy chwilkę płatki migdałowe. Posypujemy odrobiną cukru i połową łyżeczki cynamonu. Karmelizujemy przez 2 minuty.

Do wysokiej szklanki, najlepiej przeźroczystej wkładamy na dno karmelizowane śliwki. Zalewamy delikatnie zblendowaną kawą korzenną. Wierzch oblewamy spienionym mlekiem i posypujemy karmelizowanymi z cynamonem migdałami.

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (1 głosów, ocena: 5,00 na 5)

8 komentarzy

  1. nigdy bym nie pomyślała że śliwki mogą dobrze smakować z kawą dopóki nie wypróbowałam tego przepisu. Do tego super dodatkiem jest przepis na przyprawę korzenną domowej roboty, od dzisiaj już nie użyję gotowej ze sklepu. Świetna na jesienne, chłodne wieczory – rozgrzeje i zrelaksuje.

  2. Zachwycają mnie przepisy na tej stronce 🙂 Naprawdę niespotykane i rewelacyjne eksperymenty. Czekam na więcej postów. Dzisiaj będę próbować kawę śliwkowo- korzenną!! 🙂

  3. ViewiUra

    Racja, świetny przepis na przyprawę korzenną i napewno skorzystam z niego przy pieczeniu piernika na święta 🙂

  4. Czy ktoś mógł by mi powiedzieć jak wy robicie taką fajną zbitą piankę na kawie ? Bo co próbuje to moje wychodzi mi delikatna pianka która zaraz znika z kawy… :/

  5. ViewiUra

    Musisz próbować, dobrze jest kupić taką maszynkę do spieniania mleka na baterie która kosztuje od 15 zł wzwyż. Jeśli piana ma być puszysta i ma być jej więcej, np do capuccino trzeba dostarczyć więcej powietrza czyli trzymać koniec maszynki przy samej powierzchni żeby powietrze było “wtłaczane” do mleka. Natomiast piana bardziej zbita jest robiona poprzez zanurzenie końca maszynki trochę głębiej, jednak aby dalej powietrze było dostarczane musimy zwracać uwagę żeby cały czas był widoczny “wir” w mleku, jeśli zniknie to znaczy że mieszadełko jest pod złym kątem bądź za głęboko. Nie wiem jak to lepiej i profesjonalnie wytłumaczyć 😉 Lepiej poszukaj filmików na internecie 🙂

  6. Dzięki, będę próbować, kupię tą maszynkę i może tym razem coś mi z tego wyjdzie 😉

  7. MajaL

    Wygląda apetycznie a śliwki to moje ulubione owoce, zaproszę znajomych i zaserwuję taką kawkę

  8. Szyderca

    Ja mam tylko nadzieję, że kawa nie pójdzie w kierunku kulinariów w rodzaju Okrasy, i nie będzie się na siłę wymyślać idiotycznych przepisów i łączenia składników które do siebie absolutnie nie pasują jak kiszony ogórek z miodem. No ale jak się chce na siłę zaistnieć a brakuje wiedzy i warsztatu to najlepiej zaszokować.

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*