Kawa Robusta.

Robusta jest jednym z dwóch (obok Arabiki) najpopularniejszych w świecie gatunków kawy. Jej uprawa nie jest zbyt skomplikowana, bowiem rośnie zwykle na terenach nizinnych. Czym charakteryzuje się robusta? Zapraszamy do lektury!

Robusta to gatunek kawy pochodzący z Zachodniej oraz Północnej Afryki. Produkowany jest obecnie głównie w Afryce i Brazylii; ten gatunek kawy rośnie także w południowo-wschodniej Azji, gdzie pod koniec XIX wieku francuscy koloniści zapoznali z uprawą mieszkańców Wietnamu. (Wietnam jest obecnie drugim na świecie eksporterem kawy).

Kawa Robusta

Kawa Robusta

Robusta jest łatwiejsza w uprawie niż arabika, stąd też jest tańsza w produkcji. Ponadto rośnie zwykle na nizinach (tereny pomiędzy 0 a 900 m.n.p.m.), zatem prace związane z jej pozyskaniem są zdecydowanie łatwiejsze. Krzewy tego gatunku kwitną dość nieregularnie. Optymalny klimat dla robusty to około 27 stopni Celsjusza, roczne opady na poziomie maksymalnym 3000 mm. Liście jej są grube, matowe i długie. Ziarna zaś eliptyczne i zaokrąglone, z prostą bruzdą. Ich barwę określa się jako żółtawą, lekko brązową.

Robusta zawiera ponadto średnio dwa razy więcej kofeiny, aniżeli arabika. W tym przypadku jest to nawet 4%. Około jedna trzecia światowej produkcji kawy pochodzi z gatunku robusta.

Robusta rośnie jako drzewo do około 10 metrów wysokości. Jej owoce potrzebują około 10-11 miesięcy by dojrzeć; mają wtedy owalny kształt. Plantacje robusty, w przeciwieństwie do arabiki, opierają się na olbrzymich powierzchniach i są mniej wrażliwe na choroby i szkodniki.

Robusta jest uważana za gatunek gorszej jakości od arabiki i przez to stosuje się ją głównie w mieszankach jako wypełniacz. Niektórzy określają jej smak jako „słomiany” lub drewniany”. Intensywna goryczka i kwaskowość decydują o tym, iż wiele osób odbiera ją jako cierpką i niezwykle mocną (w przypadku niemytej). Myta robusta jest znacznie bardziej delikatna i subtelna.

Używa się jej także do produkcji kaw rozpuszczalnych oraz w mieszankach espresso dla uzyskania charakterystycznej kremowej pianki, tzw. “crema”.

Klasyfikacja naukowa robusty:
domena – jądrowce;
królestwo – rośliny;
podkrólestwo – naczyniowe;
nadgromada – nasienne;
gromada – okrytonasienne;
klasa – Rosopsida;
podklasa – jasnotowe;
rząd – goryczkowce;
rodzina – marzanowate;
rodzaj – kawowiec;
gatunek – robusta.

Nazwa systematyczna: Coffea canephora.

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

3 komentarze

  1. Nie lubie robusty, do tej pory trafiałam tylko na kwaśne i jakieś takie niedobre te kawy, może poprostu za każdym razem tak źle trafiałam ale jeszcze nie piłam robusty która by mi smakowała… bardziej mi podchodzi arabica

  2. Mi znowu nie smakują kawy 100% Arabica, wolę mieszanki ziaren Arabica i Robusta.

  3. Dla niektórych cena poprawia smak, bo jakby postawić koło siebie dwie kawy to pewnie większość nawet by nie rozpoznała w samku która kawa jest droższa a która tańsza 😉

Zostaw odpowiedź dla paulina Anuluj

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*