Kawa migdałowo-wiśniowa

Przepis na kawę w idealnym połączeniu słodkich wiśni i migdałów. Wiśnie do tego przepisu można użyć świeże, mrożone czy też z konfitury. W każdym razie muszą być słodkie i lepiące. Migdały trzeba wcześniej zmielić na proszek,można też kupić już zmielone.

 

SONY DSC

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki migdałów zmielonych na proszek (np. w malakserze, czy młynku do kawy)
cukier ( do dosłodzenia)
konfitura wiśniowa (lub świeże czy mrożone wiśnie skarmelizowane w cukrze)
mleko
Posypka migdałowa:
1 łyżeczka zmielonych na proszek migdałów
1 łyżeczka brązowego miałkiego cukru

Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/2 szklanki wrzącej wody, słodzę. Do pojemnika blendera wlewam zaparzoną kawę i 1/2 szklanki mleka oraz zmielone na proszek migdały. Miksuje aż kawa będzie miała jednolitą konsystencję i trochę się spieni. Dzięki temu nadaję jej trochę lekkości i gdy będę wlewać ją do szklanki to nie zakryje całych wiśni. Konfiturę wiśniową podgrzewam w rondelku, żeby była ciepła. Na dno wysokiej i najlepiej przeźroczystej szklanki wykładam podgrzaną konfiturę z wiśni i powoli wlewam zmiksowaną z mlekiem i migdałami kawę. Najlepiej lać po ściance szklanki, delikatnie i powoli. 1/2 szklanki mleka spieniam za pomocą ręcznego spieniacza do mleka i wykładam delikatnie na wierzch kawy. Cukier brązowy ucieram dokładnie w moździerzu z migdałami na proszek i posypuje nim kawę na wierzchu. Można kawę posypać przez szablon, żeby uzyskać jakiś wzorek. Taki szablon można zrobić samemu z papieru lub kupić gotowe szablony z przeróżnymi wzorami, serduszkami, gwiazdkami itp.

kawa migdalowa z wisniami

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

6 komentarzy

  1. Wyszło pycha! Użyłam konfitury do wykonania tego przepisu. Poczęstowałam wczoraj kawą znajomych i byli naprawdę zachwyceni ! 🙂

  2. ViewiUra

    Nie przepadam za wiśniami ale w tym połączeniu naprawdę przypadły mi do gustu 🙂

  3. Uwielbiam kawę z syropem migdałowym więc trzeba będzie wypróbować też migdałami w proszku. Zapowiada się fajnie.

  4. Ale mi zrobiliście smaka 🙂 Kawa wygląda przepięknie a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Trzeba będzie wypróbować!

  5. MajaL

    Mam kilka słoiczków wiśni, muszę wypróbować ten przepis, interesujące połączenie, jestem ciekawa jak to będzie smakować

  6. bleeeee…. kawa z wiśniami… ;/ Jak dla mnie to tylko czarna 😉

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*