Kawa Arabica

Subtelnym smakiem oraz aromatem Arabiki zachwycają się każdego dnia miliony ludzi na całym świecie. Sprawdźmy zatem, czym charakteryzuje się ów najpopularniejszy w świecie gatunek kawy, jak wyglądają jego ziarna, w jakich rejonach występuje.

Coffea arabica popularnie zwana jest Arabiką. Jej udział w światowym rynku produkcji wynosi aż 70%, z powodzeniem zdominowała więc rynek. Jej drzewko w naturalnym środowisku osiągać może nawet kilkanaście metrów wysokości – lecz oczywiście na plantacjach jest ono przycinane, by zapewnić jak najlepsze zbiory.

Kawa Arabica

Kawa Arabica

Gdy jego wysokość wynosi około 2 metrów, przypomina już raczej krzew. Liście krzewu Arabiki mają lancelowaty, owalny kształt. Barwa ich zaś jest ciemnozielona, połyskująca. Krzew kwitnie w porze deszczowej, kilka razy w ciągu roku. W pierwszym etapie pojawiają się niewielkie kwiaty o białej barwie, potem zaś wyłania się owoc. Czas jego dojrzewania to około 10 miesięcy. Po tym okresie osiąga już kilkanaście milimetrów średnicy. Owoc jest okrągły, w jego skład wchodzi miąższ oraz skórka. W środku zaś znajdują się zwykle dwa gniazda nasienne.

Arabikę uprawia się zwykle na terenach górzystych i wyżynnych ( pomiędzy 800 a 1500 m.n.p.m.). Ten gatunek odporny jest na złe warunki atmosferyczne. Jednak najszybciej rośnie w temperaturze powyżej 15 stopni Celsjusza. W Arabice znajduje się około 1-1,5 % pobudzającej kofeiny. Napar, jaki z niej uzyskujemy, jest aromatyczny i raczej delikatny, z niewielką nutką kwaskowatości.

Znamy około 20 odmian kawy Arabika. Najpopularniejsza z nich jest Arabika Excelso Kolumbia (niezwykle jedwabista i kremowa z smaku, szlachetna kawa kolumbijska). Wielu smakoszy docenia także walory odmiany Arabika Kostaryka Tarazzu. Ma ona bowiem nieco orzechową nutę, jest lekka, raczej dość mocna, pobudzająca. Najbardziej luksusowy typ kawy Arabika to natomiast Jamajka Blue Montain. Wyczuwa się w niej wyraźne nuty owocowe. Bardzo specyficzny smak ma odmiana Etiopia Djimah. Dominują tu bowiem akcenty winne. Koniakowy posmak natomiast wyczujemy w odmianie Nikaragua Superior.
Najpopularniejsze odmiany botaniczne kawy Arabika to: arabica typica (wykwintna w smaku, zrównoważona), mundonovo, pache, moca.

Gatunek ten jest samopylny, mamy w jego przypadku do czynienia z samozapyleniem (przeniesieniem pyłku z pylników kwiatu na słupek w obrębie tego samego kwiatu).

W powszechnej opinii Arabika uchodzi za znacznie bardziej łagodną i delikatną w smaku niż Robusta (która plasuje się na drugim miejscu, jeśli chodzi o popularność na świecie).

Coffea arabica z upraw wyżynnych charakteryzują się tym, iż goryczka oraz kwaskowatość są wyważone. Znacznie rzadziej spotykane odmiany z upraw nizinnych posiadają zaś nieco mniej intensywny smak oraz aromat. W ziarnie Arabiki znajduje się spora ilość tłuszczu oraz aż 44 chromosomy (dla przykładu w Robuście jest ich o połowę mniej).

Na koniec, w ramach podsumowania, zbiór najważniejszych informacji na temat coffea arabica:
– rośnie głównie na terenach Afryki Wschodniej;
– udział w produkcji światowej to aż 70%;
– uprawiana głównie na terenach wyżynnych oraz górzystych;
– krzew Arabiki kwitnie po opadach deszczu;
– roślina ma delikatną budowę;
-liście Arabiki są błyszczące, cienkie;
-ziarna owalne, płaskie, z charakterystyczną zakrzywioną bruzdą;
-smak ziaren po paleniu jest łagodny.

Arabika – delikatny smak sprawił, że zdominowała światową produkcję kawy!

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

6 komentarzy

  1. Ktoś poleci jakąś dobrą Arabice powszechnie dostępną w sklepach? Smakoszem nie jestem więc nie musi być to wcale jakaś najdroższa i najlepsza marka, tylko taka pośrednia 😉

  2. ja kupuje kawy lavazza albo woseba, ale trzeba pobróbowac samemu które lepiej ci leża bo jedne są mocniejsze inne słabsze wybór jest masakrycznie duzy wiec niestety moze ci troche zając znalezienie tej najlepszej

  3. Z tego co widzę kawa nie jest jakoś specjalnie trudna w uprawie 😉

    • No może i tak się wydaje ale jest to naprawdę ciężka i mozolna praca, pomijając już to że trzeba drzewkom kawowym zapewnić odpowiednie specyficzne warunki bez, których nie będzie dobrej kawy – jeśli wogóle jakakolwiek będzie ^^

    • Jakby to było takie proste i przyjemne to byśmy hodowali kawę w ogródku 😉

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*