Kawa ala szarlotka z lodami

Szarlotka, a do tego kawa – idealne popołudnie. Jeżeli jednak nie mamy szarlotki to może kawa o smaku szarlotki, pachnąca jabłkami i cynamonem? Pełna aromatów kawa z jabłkami prażonymi w syropie klonowym i wykończona bitą śmietaną.

 

Składniki:
2 mniejsze jabłka
3 łyżeczki syropu klonowego
cynamon mielony
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki mleka
2 gałki lodów śmietankowych
Do wykończenia:
śmietana najlepiej 36 %
szczypta soli
odrobina cukru pudru
kakao w proszku

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w równiutką drobna kostkę. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią syrop klonowy. Czekamy chwilę, aż sie zagrzeje. Gdy syrop zacznie wrzeć wtedy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Posypujemy szczyptą cynamonu, nie za dużo żeby nie zdominował smaku i można było poczuć smak syropu klonowego. Jabłka prażymy aż staną się szkliste i złociste.
Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy także szczyptę mielonego cynamonu. Do pojemnika blendera wlewamy 1/3 szklanki mleka, dodajemy 2 gałki lodów śmietankowych i zaparzoną wcześniej kawę. Miksujemy do uzyskania lekkiej i gładkiej konsystencji.
Śmietanę ubijamy ze szczypta soli na sztywno, dosładzamy do smaku cukrem pudrem.

Na dno przeźroczystej, wysokiej szklanki wykładamy prażone z syropem klonowym i cynamonem jabłka. Staramy się je delikatnie ubić na dnie, by nie przepuściły kawy. Delikatnie, najlepiej przez szeroką łyżkę wlewamy zmiksowaną z lodami i mlekiem kawę.

 

Na koniec wyciskamy bita śmietanę i posypujemy odrobina gorzkiego kakao w proszku.

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (1 głosów, ocena: 5,00 na 5)

12 komentarzy

  1. Przepis rewelacja! Sama bym na nie wpadła na takie połączenie ! Naprawdę polecam spróbować bo jest pysznie. Próbowałam też z gruszkami, też jest ok ale jednak jabłka dużo lepiej się sprawdzają 🙂

  2. ViewiUra

    Uwielbiam połączenie jabłka i cynamonu w ciastach więc to może też świetnie smakować.

  3. Przepyszna i wyszukana kawa. Zostałam kiedyś poczęstowana podobną kawą u znajomych i smakowała wyśmienicie. Przepis nie jest skomplikowany a efekt wart czasu poświęconego na przygotowanie.

  4. fajna alternatywa deseru zwłaszcza dla osób które nie przepadają za słodkim

  5. A czymś takim zostałam kiedyś poczęstowana 🙂 Przepyszne! Wiki masz rację że dobra alternatywa deseru, nawet lepsze niż standardowy deser ! 🙂

  6. A czy są jakieś zalecenia co do rodzaju jabłek czy jest to obojętne ? 🙂

  7. Sądze że z każdego rodzaju jabłek powinno wyjść ok. Chociaż jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.

  8. Jak dla mnie najlepszymi jabłkami do takiej kawy są jabłka o nazwie Golster, soczyste, chrupiące i słodko kwaśne, ale warto próbować różne odmiany 🙂

  9. Ja proponuję złotą renetę, ma wspaniały smak i zapach i ten złoty kolor, idealna kompozycja, aż ślinka cieknie

  10. Nie wiem czy złota reneta będzie dobra do kawy… do racuchów może bo kwaśnawa ale smak kawy może popuć :/

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*