Degustatorzy kawy.

Po zakończeniu procesu pozyskiwania ziaren próbki plonów wysyłane są do nabywców. Wykwalifikowani degustatorzy firmy nabywającej kawę palą, mielą próbki, po czym sprawdzają ich jakość.

Degustatorzy mają nie tylko rozwinięty zmysł smaku, ale także dobrą pamięć, i są w stanie rozpoznać różne czynniki, które wpłynęły na smak kawy. W ocenie kawy profesjonalni degustatorzy kawy stosują szereg kryteriów. W jaki sposób się to odbywa?

Degustatorzy kawy

Degustatorzy kawy

Zmielona kawa zalewana jest wodą (jej temperatura powinna wynosić 92 stopnie Celsjusza). Po upływie około 4 minut zaczynają uwalniać się aromaty. Następnie ocenia się ewentualne defekty.

Kolejna charakterystyka smaku dotyczy następujących kwestii:

1. clean up, czyli transparentność, kategoria ta wyznacza pożądane nuty smakowe dla gatunków pochodzących z określonych rejonów świata;

2. sweetness, czyli słodycz, lekka słodycz kawy to świadectwo dojrzałości ziaren oraz ich odpowiedniej obróbki;

3. acidity, czyli kwaskowatość, kawa dobrego gatunku powinna posiadać delikatne aromaty owocowe lub kwiatowe;

4. mouthfell, czyli gęstość kawy, swego rodzaju odczucia dotykowe, dobra kawa powinna mieć bowiem nieco gęstą konsystencję;

5. flavor, czyli smak, analizowany jest pod względem jakości oraz złożoności;

6. aftertaste, czyli posmak, który określić można jako jedwabisty, soczysty, długi – wówczas mamy do czynienia z kawą wysokiej jakości;

7. balance, czyli inaczej zbalansowanie smaków, ich swoista harmonia, równowaga między słodyczą a kwaskowatością;

8. overall – ocena całościowa, dość subiektywna.

Jeśli degustator jest zadowolony z jakości kawy, zezwala na jej zakup. Dostawa jest sprawdzana ponownie w porcie, jeszcze przed rozładowaniem. Degustatorzy upewniają się, że smak dostarczonej kawy rzeczywiście jest taki sam, jak smak sprawdzonych próbek.

Kawa jest takim samym towarem, jak każdy inny, więc handluje się nią na giełdach światowych. W handlu światowym kawa zajmuje drugie miejsce, tuż za ropą naftową. Obroty handlu kawą szacuje się na ok. 20 miliardów dolarów. Cenę kawy kształtuje jej dostępność i warunki popytu i podaży. Handel kawą prowadzony jest na dwóch giełdach. Na giełdzie w Nowym Jorku odbywa się światowy handel arabiką, zwłaszcza pochodzącą z Ameryki Południowej. Na giełdzie w Londynie skupia się handel robustą, głównie z Afryki i Azji południowo-wschodniej.

Wszystko to sprawia, iż kawę przed sprzedażą należy gruntownie sprawdzić pod każdym względem – tym zaś zajmują się profesjonalni degustatorzy.

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

9 komentarzy

  1. Oj mogła by to być moja wymarzona praca ;D A tak na poważnie to szacunek dla ludzi którzy ze smaku kawy potrafią określić jej rodzaj, jest to dość specyficzna praca, mogłabym się w takiej pracy do końca nie sprawdzić 😉

  2. E tam wielkie mi halo pić kawę i mówić jak smakuje… 😉

  3. No jednak trzeba do tego mieć naprawdę wrażliwy zmysł smaku i trzeba się na tym znać żeby móc cokolwiek o kawie powiedzieć. Smakoszem jest naprawdę ciężko zostać.

  4. Szyderca

    Faktycznie to trzeba mieć chyba smak ale też pamięć smaku żeby móc porównać kilkanaście kaw.

  5. E tam za dużo zachodu i za dużo tych punktów do zapamiętania jak dla mnie /XD

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*