Czego potrzebuje barista

Akcesoria baristyczne niezbędne są w każdej kawiarni. Bez nich bowiem przygotowanie wyjątkowej kawy byłoby niemożliwe. Ostatnimi czasy także w wielu domach pojawiają się tego typu przedmioty- by zaparzyć napar idealny.

Barista, czyli swego rodzaju mistrz kawowej ceremonii, potrzebuje do swojej pracy wielu akcesoriów. Poznajmy zatem najpopularniejsze z nich – zapraszamy na krótki przegląd!

Akcesoria dla baristy

Akcesoria dla baristy

Do przygotowania kawowego naparu z pewnością przyda się tamper, nazywany inaczej ubijakiem. Jest to przyrząd, którym barista ubija mieszankę do espresso. Używa się go w różny sposób- można bowiem naciskać na niego mocno, jednocześnie przyciskając ciężarem ciała. Drugi sposób to delikatne i subtelne położenie go na warstwie zmielonej kawy. Po co używa się tampera? Aby odpowiednio „wypolerować” kawę. Prócz samego tampera przyda się także podstawka pod niego (zwykle wykonana jest z drewna).

Dzięki dyspenserowi do czekolady natomiast każdy barista będzie mógł wspaniale udekorować powierzchnię kawowego naparu. Dyspensery zwykle wykonuje się ze stali nierdzewnej, dzięki czemu cechuje je wyjątkowa trwałość oraz wytrzymałość.

Miarka barowa także wchodzi w skład wyposażenia baristy. Nierzadko bowiem do kawy dodaje się różnego typu alkohole (choćby rum) czy syropy, trzeba zatem odpowiednio odmierzyć ich ilość.

Dzbanek do spieniania mleka także jest niezwykle istotny. Dzięki odpowiedniemu kształtowi naczynia można z łatwością przygotować wspaniała mleczną piankę. Dzbanki posiadają specjalnie wyprofilowany dzióbek – jest on nieodzowny, kiedy chcemy udekorować kawową powierzchnię jakimś gustownym obrazem. Latte Art to bowiem w ostatnich latach niezwykle popularny trend.

Pojemniki na kawę – żadna kawiarnia nie może się bez nich obejść. Powinny być wykonane z najwyższej jakości szkła, w pełni odpornego na działanie wysokiej temperatury. Odpowiedni przechowywanie kawy to, jak wiemy, bardzo istotna kwestia, ziarna bowiem muszą zachować swoją świeżość, znakomity smak i aromat.

Każdemu, kto profesjonalnie przygotowuje kawowe rarytasy, przyda się także waga kuchenna. Zważymy nią bowiem zarówno kawowe ziarna, jak i wodę.
Stalowy odbijak na fusy – bez niego nie może się obejść żaden barista. To dzięki niemu wszelkie niepożądane substancje pozostaną w pojemniku, nie trafią zaś do filiżanki z kawą.

Pędzelek do czyszczenia ekspresu także przyda się z pewnością, bowiem sprzęt kawiarniany należy odpowiednio konserwować, by posłużył jak najdłużej.
Kawiarnie dysponują także różnymi typami łyżeczek. Jednych bowiem używa się w przypadku podawania cappuccino, drugich – latte macchiato, jeszcze innych zaś do espresso.

Nie zapominajmy także o odpowiedniej zastawie. W każdej szanującej się kawiarni muszą bowiem znaleźć się odpowiednie filiżanki do espresso (z twardej porcelany, o grubych ściankach) czy wysokie szklanki do latte macchiato. Jeśli chodzi o zastawę, zdumiewać może bogactwo kształtów, zdobień oraz printów.

Termometr do mleka – to proste urządzenie także się przyda. Dzięki niemu bowiem za każdym razem przygotujemy mleko oraz mleczną pianę o odpowiedniej temperaturze.

Pamiętajmy jednak, że bariści oprócz posiadania różnego typu akcesoriów niezbędnych do przygotowywania kawowych naparów muszą także posiadać pasję i ogromny talent. Tylko wtedy zaparzą nam niebiańsko pyszny napar!

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

16 komentarzy

  1. przydatne informacje, narazie mam ekspres do kawy, tamper, dzbanek do spieniania mleka no i oczywiście zastawe ale widzę że do w miarę wyposażonego zestawu baristy jeszcze dość trochę mi brakuje.

  2. Gdzie kupiłaś dzbanek do spieniania mleka bo nigdzie w moim mieście nie mogłam takiego znaleźć, mają same rondelki, jakaś konkretna firma godna polecenia?

  3. Kupilam w miejscowym sklepie z artykułami domowymi. Sklep nie jest sieciowka więc nazwa noc Ci nie da a kubek też jest no name ale jak wpiszesz w google to znajdziesz, w sklepach internetowych widzialam gdzieś podobny dzbanek z firmy berghoff.

  4. ViewiUra

    weroniczka jeśli dalej szukasz dzbanka to wpisz sobie w google Dzbanek stalowy do ubijania mleka segafredo itam masz taki dzbanek w którym Ci się fajna pianka zrobi, może nie najtańszy ale jak dobrze poszukasz to i tańsze znajdziesz zwłaszcza że ten jest dość duży bo na 1 l mleka.

  5. No trochę drogi i za duży, ale znalazłam w Ikei mniejszy i tańszy 🙂 Ale dzięki 🙂

  6. ViewiUra

    Spoko 🙂 Słyszałam o tym dzbanku z Ikei ale nigdy nie wypróbowałam sama więc w sumie nie chciałam polecać :)weroniczka pochwal się czy jest ok i czy warto go kupić ? 🙂

  7. Jak dla mnie jest ok, nie wiem czy nada się do profesjonalnego użytku ale jak dla mnie jest ok 😉 dość solidny i da się fajnie mleko spienić na kremową piankę 🙂

  8. Mi nigdy to spienienie mleka nie wychodzi…. I nie sądze że idzie to brakiem ospowiedzniego sprzętu a raczej złą techniką…

    • Mi zajęło to też dość sporo czasu ale wszystko jest do ogarnięcia, odrobina cierpliwości i samozaparcia, chociaż dobry sprzęt też ma znaczenie.

  9. Jolka cierpliwości 😉 nie odrazu rzym zbudowano a trening czyni mistrza 🙂

  10. No niby tak ale wiadomo że każdy by wolał pominąć proces uczenia się ;D W sumie to powoli do celu bo coraz lepiej mi idzie !!

    • Ja też jestem strasznie niecierpliwa i jak muszę czekać na efekty mojej pracy długo bądź poświęcić dużo czasu na naukę nowej umiejętności to mnie cosik trafia. Ale nie da się opisać uczucia dumy jakie czuję kiedy już w końcu nauczę się coś robić dobrze lub w końcu widzę tak długo wyczekiwany efekt mojej pracy. Dodaje skrzydeł więc warto próbować nowych rzeczy ! :)))

  11. Prawda jest taka że dobry barista to i bez specjalnych sprzętów zrobi cudo ! 🙂

  12. Ja bym powiedziała że barista potrzebuje talentu 🙂

  13. Nawet nie wiedziałam że to coś do ubijania kawy nazywa się tamper 😉 a tyle lat pracuje już jako kelnerka i przeróżną kawę z ekspresu robię codziennie … ^^

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*