Chilli Honey Coffee

Czyli Kawa miodowa z papryczką chilli. Chilli jest znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwbólowych, jest bogate między innymi w potas, magnez, witaminę A i C.

Sprawia, że wzrasta nasza odporność i czujemy się dobrze. Kawa jest idealna na zimny i wietrzny dzień, rozgrzewa i dodaje energii. Pierwszy raz miałam okazję pić tą kawę podczas wakacji w Sztokholmie. Chilli wydobywa słodycz miodu i gorycz kawy.
skladniki chilli

Składniki:
* 2 łyżeczki kawy.
* 1/2 szklanki wody.
* 1/2 szklanki mleka.
* 1 łyżka miodu.
* 1 szczypta! zmielonego chilli.
* kostka czekolady

PRZYGOTOWANIE:
kawa latte chilli
Na początek parzę mocną kawę i odstawiam na bok, aby się zaparzyła. W tym czasie pienię mleko. Na dno szklanki wlewam małą łyżeczkę miodu, a następnie ciepłe mleko. Łyżką nakładam pianę która została. Długą wykałaczkę maczam w miodzie i bardzo drobnym strumieniem polewam pianę. Na małej tarce nad szklanką trę niecałą kostkę czekolady a, górę posypuję chilli i kawa gotowa.
chilli efekt

Kiedy pierwszy raz piłam tą kawę, była ze zbyt dużą ilością chilli, dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić i górę posypać dosłownie jedną szczyptą, aby papryczka nie zdominowała całego smaku. Po takiej dawce witamin wzrasta odporność organizmu i chęć do życia.

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Nikt nie oceniał)

2 komentarze

  1. Brzmi smacznie chociaż nigdy nie byłam przekonana do mieszania ostrego ze słodkim 😉 zawsze musi być ten pierwszy raz 🙂

  2. Piłam raz taką kawkę! Nawet nie wiedziałam że jest tak prosta do zrobienia, a dawka energii jest gwarantowana 😉

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*