Cappuccino z pajęczyną

Cappuccino to klasyczna kawa z dodatkiem spienionego mleka o charakterystycznym orzechowym kolorze. Na tym pięknym spienionym mleku warto wyczarować ciekawy wzorek. Zrobienie takiej ozdoby nie wymaga dużo czasu ani energii. Wystarczy, że przygotujemy ulubiona kawę i kilka dodatków.

cappuccino

Do przyrządzenie cappuccino z pajęczyna będą potrzebne następujące rzeczy. Na pewno ulubiona kawa, np. rozpuszczalna, wrzątek, mleko najlepiej pełne, żeby wyszła ładna pianka. Wreszcie do wykonania ozdoby będzie nam potrzebna czekolada, może być gorzka minimum 60 % kakao, może być mleczna, jaka nam lepiej pasuje, można użyć także gotowej polewy czekoladowej, ale najlepiej żeby była dość gęsta, bo inaczej brzydko rozpłynie się po mleku. Potrzebny będzie także kawałek papieru do pieczenia z którego przygotujemy rulonik.

cappuccino

Tak więc pierwszym krokiem do przygotowania cappuccino jest zaparzenie kawy. Zaparzoną kawę przelewamy do filiżanki, najlepiej szerokiej, żeby nasz wzorek ładnie się prezentował. Następnie spieniamy mleko i przekładamy delikatnie do filiżanki na wierzch kawy/ Wyrównujemy powierzchnię pianki, żaby wzorek nie miał żadnych załamań.

cappuccino

Następnie z papieru do pieczenia przygotowujemy rulonik, odcinamy końcówkę i wlewamy do niego rozpuszczoną czekoladę,czy też gotową polewę czekoladową.

Na piance delikatnie rysujemy za pomocą czekolady okręgi od największego do najmniejszego, w miarę równych odstępach.

cappuccino

Teraz bierzemy wykałaczkę i przecinamy okręgi od środka kół do zewnątrz, tworząc wzorek przypominający pajęczynkę.

cappuccino

Podziel się z przyjaciółmi:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (2 głosów, ocena: 5,00 na 5)

14 komentarzy

  1. Trudno chyba zrobić takie fajne wzorki, kiedyś próbowałem i niewiele z tego wyszło 😉

  2. ViewiUra

    Wypróbowałam i naprawdę wyknanie tego wzorku jest tak proste że nawet nie trzeba do tego posiadać talentu ani specjalnych zdolności. Warto spróbować 🙂

  3. Jeden z prostszych wzorków, a jednak wygląda świetnie. Warto próbować i szlifować ciągle swoje umiejętności.

  4. W kawiarni do której chodzę często robią taki wzorek na cappuccino. Zawsze chciałam sama taki zrobić tylko nie wiedziałam jak 🙂

  5. Fajny pomysł ale trzeba go bardzo starannie wykonać bo inaczej wygląda to niesmacznie, dlatego trening czyni mistrza.

  6. eee probowałam i mi jakas paciara wyszla a nie kawa ze wzorkiem… :/

  7. ViewiUra

    ale spokojnie 🙂 musisz próbować, trening czyni mistrza i nie ma się co poddawać po pierwszej nieudanej próbie. Mi zanim wyszło w miarę podobnie do tego na obrazku to popsułam dobre kilkanaście kaw 😉

  8. No fajnie fajnie ale czy to wyjdzie takiemu laikowi jak mi?? 😉

  9. Ale nie trzeba jakiegoś specjalego rękawa cukierniczego do zrobienia tych wzorków? Bo papier do pieczenia chyba szybko nasiąka ??

  10. Typ sposobem można z tych kręgów zrobić dużo różnych fajnych wzorów niekoniecznie tylko pajęczynę 😉

Zostaw komentarz

Szanujmy innych Użytkowników nawet jeżeli mamy inne zdanie. Blokujemy konta Użytkowników którzy spamują i nie przestrzegają netykiety. Zapisanych komentarzy nie można edytować, prosimy więc o uważne redagowanie wpisów. Wszystkie wpisy nowych Użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez Moderatorów.

Twój email nie będzie widoczny.Wymagane pola zaznaczone są *

*