Botanika i Uprawa kawy

Kawowiec to niewielki krzew rosnący w kilkudziesięciu krajach świata w tzw. pasie kawowym. Jego uprawa wymaga specyficznych warunków, by mógł wydać wysokiej jakości ziarna, z których powstanie pyszna kawa.

Kawowce rosną w około 50 krajach świata – ten specyficzny rejon zwany jest “pasem kawowym”. Tę roślinę zaliczamy do rodzaju Coffea i rodziny rubiaceae. Podklasa zaś, do której należy kawowiec, to asteridae.

Kawowiec zwykle kwitnie jeden raz w roku. Uprawia się go zarówno na terenach nizinnych, jak i wyżynnych. Warto zaznaczyć, iż uprawą owej rośliny trudnią się miliony osób na całym świecie. Obszary upraw zaś to około 12 milionów hektarów. Gdyby nie ingerencja człowieka, kawowce mogłyby uzyskiwać nawet kilkanaście metrów wysokości. Są jednak przycinane po to, by wydały ziarna.

Pamiętajmy, iż to od warunków naturalnych w dużej mierze zależy smak i aromat każdego ziarna, w grę wchodzi bowiem zarówno nasłonecznienie, jak i odpowiednie nawodnienie, a nawet sąsiedztwo innych roślin – wszystko ma w tym przypadku znaczenie.

O botanice i uprawie kawy wiemy wszystko, z chęcią podzielimy się naszą wiedzą w tym dziale!

Pas kawowy – regiony uprawy kawy

Pas kawowy

Kawowiec to roślina uprawiana głównie na czterech kontynentach. Sprawdźmy zatem, jakie ziarna spotkamy w Etiopii, a jakie w Jemenie. Zapraszamy na fascynującą podróż tropem kawowych upraw – z pewnością będzie niezwykle pouczająca! Światowy region uprawy kawy określany jest jako pas ...

Czytaj więcej »